Doživetja na kmetiji

Najbolj veselo je jeseni s prijatelji med trtami

Trgatev je pomemben čas v delovnem letu vipavskega vinogradnika. To je čas trdega dela, pa tudi čas veselja - zadnje opravilo v vinogradu je zaključeno. Trte bodo tja do pomladi počivale, sladek grozdni sok pa začenja novo življenje.

Grozdi v sode...

Na domačiji Birsvih imajo lepo kamnito in obokano vinsko klet, ki jo ob sodobnih tehnoloških napravah in posodju krasijo leseni sodi. V hramu gospodar Oskar doneguje mošt, ki za martinovo postane vino. Ob tradicionalnih vipavskih vinih - mešano belo in rdeče - boste v hramu odkrivali tudi odlična sortna vina: chardonnay, sauvignon, rebula, merlot, barbera...

Vina na kmetiji tudi stekleničijo, tako si za popotnico domov lahko odnesete buteljko in ko jo boste odprli, se vam bo skozi okus prikazala dežela Vipavska.

In, ko vas bo Oskar povabil v klet, ne pozabite pogledati pod strop - tam se sušijo slastne, doma pridelane dobrote - pršuti, salame, klobase, vratovine, pancete... Brez skrbi, ob kozarcu odličnega vipavskega vinatudi vam pripade pokušina tistega nad sodi.

 

Aktivnosti

Če ste vešči jahanja ali pa zgolj ljubitelji konj in bi se želeli naučiti nekaj osnovnih elementov tega elegantnega športa, potem ste vabljeni k Birsovim sosedom – oče Oton je obe hčeri navdušil nad svojim konjičkom – konjerejo. Kristina je inštruktorica jahanja, Barbara pa tekmuje v skakanju čez ovire.

 

Živali na kmetiji

V okolici kmetije se bojo še posebno najmlajši razveselili prijaznih domačih živalih, ki se pasejo na travnikih okoli kmetije.

Izleti

Več tisoč let lahko preletite v enem dnevu, ali pa si za raziskovanja Vipavske doline privoščite tudi počitnice.

Dolina je prijeten izziv za ljubitelje kolesarjenja. Rekreativci se boste podali na kolesarsko raziskovanje doline, ki vas bo prevzela s svojo naravno in kulturno dediščino, zahtevnejše pa bodo s strmim vzponom medse povabi leskrivnosti Gore na Trnovski planoti. Čaven, Golaki, Nanos, Vipavski griči bodo privabili predvsem ljubitelje hoje in planinarjenja, za katere je urejenih cela vrsta tematskih poti: Naravoslovna učna pot do izvira Hublja vas peljeob čudoviti hudourniški rečici vse do njenega veličastnega izvira, sprehodite se po Vertovčevih poteh, ki vodijo skozi vasi na Vipavskih gričih, ali pa Po robu Gore mimo Otliškega okna, Kamnite spirale, Sinjega vrha...

Vipavska dolina

Raj dežele Vipavske, kjer čas traja dlje kot običajno

Vode, ki se z Gore stekajo v dolino, naredijo pokrajino večno zeleno, z morja sem pa prihajajo vonjave po mediteranu. Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Zgodovinarji domnevajo, da je bila naseljena že v času pred našim štetjem, morda celo v mlajši kameni dobi. Velik razcvet je doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.

Dolinski del Ajdovščine se ponaša z bogato kulturno zapuščino. Dvorci in gradovi, številne cerkve, poslikane z velikimi umetninami, galerije, naj na tem mestu omenimo Pilonovo galerijo, ki hrani zapuščino velikegaumetnika in domačina Vena Pilona, zanimiva arhitektura, lepo ohranjeno obzidje Castre, med kulturne spomenike pa se uvrščajo cela naselja, kot na primer Vipavski Križ, Šmarje, Šturje… Ob ogledu ostalinpreteklosti pa se v vipavski dolini obiskovalci lahko tudi aktivno zabavajo. Mnoge urejene tematske potivabijo na oglede čudovite igre narave. Po dolini je imenitno kolesariti, urejeni športni parki vabijo ljubitelje raznih športnih panog, od tenisa do košarke, nogometa, teka, ki jim Športni center Police omogoča vadbo v dvoranah in na letnem kopališču. Ajdovščino si je mogoče ogledati tudi iz zraka, pogumnejši pa se bodo nazajna zemljo spustili kar s padalom.

Posebnost naše dežele so tudi že pregovorno prijazni domačini ter njihova tradicija. Obiskovalci bodo dobrodošli na Vipavski vinski cesti, kjer jim bodo gostoljubje izkazali na mnogih vinogradniških, izletniškihin turističnih kmetijah ter nekajkrat v letu tudi na osmicah. Postregli jim bodo s  tradicionalnimi vipavskimijedmi in domačimi vini.

Z vsemi dodatnimi informacijami o turistični ponudbi Ajdovščine pa vas bodo oskrbeli na Turistično informacijskem centru v Ajdovščini.

Turistična kmetija Birsa Brje 18 a, 

5263 Dobravlje, 

Slovenija

E-mail: turisticnakmetijabirsa@gmail.com 

Tel.: 05 / 36 88 113

GSM: 031 742 437 / Fax: 05 / 36 88 114